Äpplekaka med fantastiska färger!

dsc_2526

 

Apple lanserade uppdaterade modeller av alla sina stationära datorer i tisdags (alltid på en tisdag). Ja, till och med Mac mini fick lite nya delar i sig. Den som många önskat sig en uppgradering av så länge, men som nästan glömts bort av Apple verkade det som. Det ryktades ett tag om att den sålde dåligt och att Apple därför planerade att ta bort den ur sortimentet. Men så började det gå rykten om en uppdatering, lite fler än vanligt om den. Och vips, så fanns den där.

Jag själv har sett fram emot en uppdatering av minin väldigt mycket. Jag har blivit lite Apple-frälst på sistone. Min iBook, som jag har här uppe och sitter vid nu, är, trots sin stadiga ålder på 4 år, förmodligen mitt livs bästa datorköp. Det beror visserligen en del på att jag fick den väldigt billigt, lite drygt 2000 kronor. Jag hade lite tur där, men även om den hade kostat mer så hade det varit värt det. Allting går så smidigt. Mac OS X är ett oerhört kompetent operativsystem där fokus ligger på applikationerna man jobbar med och inte fönsterna. Det är som gjort för multitasking, och överlag flyter användandet mycket smidigt. Nämnde jag att det är i praktiken virusfritt här? Mmmm…. Nu låter jag som en Mac-taliban. Kanske har jag blivit det. Men Windows XP känns väldigt gammalt nu. Det kom 2001. Det är föråldrat både tekniskt och användarmässigt. Windows Vista är oerhört resurskrävande och fungerar oftast skit på en bärbar dator. För att få det att flyta måste man plocka bort allt krimkrams som tillverkaren har stoppat in, plus stänga av diverse grafiska saker och ett och annat onödigt Vistatrams. Men hur många orkar göra det?

Jag hade en plan som gick ut på att vänta tills en ny Mac mini kom ut och sedan hugga den äldre modellen för en billig peng. Oftast är det rusning när Apple lanserar nya grejer, och de äldre modellerna reas ut på Blocket. Men..! Ett stort och dröjsamt men. Det fanns ett problem såg jag. Priserna hade stuckit iväg åt helt fel håll. Eftersom den svenska kronan har rasat i värde i förhållande till dollan, och att Apple tar betalt i dollarpriset omräknat till lokala valutor, så hade det blivit en saftig prishöjning. Till en början trodde alla, inklusive mig, att Apple hade dragit öronen åt sig nu i finanskrisen, och höjt priserna. Men efter en snabb räkning så visar det sig att så är inte fallet. Det är faktiskt till och med något billigare att handla på svenska Applestore än amerikanska, med svensk moms inräknat. Och Apple justerar inte priserna löpande, utan endast vid uppdateringar av sina produkter. Det gör att folk som säljer begagnat kan ta lika mycket betalt som när de köptes nya, och ändå få dem sålt. Så det blir nog ingen billig Mac för mig på ett tag.

SadMac

 

Hade hoppats på att kunna få en hyfsad Mac utan LCD-skärm för en billig peng så att jag kan göra lite bildbehandling. Min iBook är tyvärr lite för klen för det. Och skärmen suger. Måste ha rätt färger. En acceptabel LCD kostar alldeles för mycket. Välbevarade CRT-skärmar går fortfarande starka i väntan på en värdig ersättare, och två sådana har jag Malmö. Om det är någon som vill bli av med en Mac mini eller Power Mac G5, eller känner någon som vill det, så hojta gärna till :-)

 

Lär väl inte hända på ett tag. Kanske lika bra att det dröjer. I väntan på turen, ytterligare en uppdatering av minin som förhoppningsvis inte dröjer 1 1/2 år, och en  dykning av US-dollarn är det väl bäst jag samlar ihop pengar och letar rätt på en Fujifilm Finepix S5 Pro medan de fortfarande går att få tag i. Dess sätt att registrera färger är enastående.

Finepix S5 ProDen börjar bli gammal, går väl snart ur produktion helt, och det mesta tyder på att det inte kommer komma en ersättare. Det har tisslats i vissa kretsar att Fujifilm hade en ersättare på gång, i stort sett lanseringsklar för ett halvår sen. De hade en prototyp klar, men av okänd anledning drog de tillbaka den. Riktigt synd. Folk är väl för kåta i megapixlar och begriper sig inte på färger och dynamik. Det enda liknande som finns i så fall är Sigmas kameror. En DP2 blir det nog en vacker dag så man har något litet och lätt att kunna ta med sig. Vackert.

 

 

 

Såg nya trailern för Terminator Salvation tidigare i afton, den fjärde Terminator-filmen, men inte tänkt som en direkt uppföljare. Måste säga att min skepsis har lättat en del. De har förändrat konceptet, och det ser lovande ut, framför allt väldigt coolt ut. Konceptet med själva maskinerna, deras skräckinjagande precision och kallsinnighet och deras övertagande utvecklas. Såklart kommer ”T4” inte bli i klass med ettan eller tvåan, eftersom det inte var meningen att det skulle komma fler filmer efter dem två. Men… money talks, nåt filmbolag vilje mjölka kossan lite, så då blev det fler. Men den här gången verkar de låta de tidigare filmerna vara och går vidare istället, och det ser intressant ut. Det kan bli en schysst actionrulle. Generellt är jag rätt less på den genren, men som inbiten Terminator/Arnold-fan måste jag se den, även om den suger och även om Arnold inte är med. Nyfikna klickar här.

Terminator

 

 

Den här snubben fick ägna en stund åt att skotta fram sin bil ur snödrivorna igår. Så kan det gå om man låter bilen stå några dagar för länge.dsc_3126

Just nu är det sjukt dimmigt ute. Jag vet inte om det är smogen som har dragit in över staden igen, eller om det faktiskt är riktig dimma. Berättar mer om det en annan gång.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: